HTML

Már megint az internetért kéne fizetnünk?

2008.06.10. 20:54 missparker

Prológus: társszerző lettem. Ezúton is köszönet a lehetőségért.

***

Olvasom az Index cikkét, miszerint egy meglehetősen illusztris személy úgy gondolja, a webes tartalomért fizetni fogunk.

Nikesh Arora, a Google európai igazgatója ezt azzal indokolja, hogy nem lesz fenntartható a hirdetésekre alapozott modell. Elgondolkodtam a problémán, arra jutottam, részben igaza van. Vágjuk ketté a mondanivalót, kezdjük a második felén:

Szerinte a hirdetésre alapozott modell nem fog működni. Egyetértek. Miért nem? Valószínűleg azért, mert a hidetésekre egyre immunisabbá válunk. Nem kattintunk, Adblockot használunk. Érthető. Eddig sem szerettük a reklámokat, ezután sem fogjuk. Nem is lehet rajta változtatni, szerintem nem is kell.

Másodsorban azt állítja, hogy a prémium tartalmakért pénzt kell majd kérni. Ezzel is egyetértnék, de lássuk be, ez csak álom. Amit a szolgáltató prémium szolgáltatásnak szán, azért az átlagos netező nem fog fizetni. Egy nagyon szűk kör igen, de abból kevés bevétel lesz. Az egyik probléma, hogy átlagos netezőnek nem kell prémium szolgáltatás. Mert nincs rá szüksége, vagy mert máshol megkapja ingyen. Emberünk álmát az offline sajtóhoz hasonlítja, hogy azért is fizet mindenki: olvasó és hirdető egyaránt. A hasonlat persze ezer sebből vérzik, hiszen rengeteg ingyen offline újság van, kb. olyan (alacsony) színvonalon, mint fizetős társaik. Azon felül az offline sajtó is szenved, a kiadók nagy része az életben maradásért küzd. Egy másik modell szerint az offline megjelent tartalmaknak csak egy kisebbik része jelenik meg online. Ezek a magazinok úgy jártak, hogy megveszem az offline verziót, és tájára sem megyek a honlapnak. Miért tenném? Semmi olyan nincs rajta, amit már ne láttam volna offline.

Összeszámoltam, hogy netezőként milyen szolgáltatásokért lennék hajlandó fizetni. Nos, fizetek a netkapcsolatért, sokat. Fizetek a netbankért, meglehetősen alacsony havidíjat, valószínű, hogy nem ebből él a tartalomszolgáltató, azaz a bank. Feltöltöm néha a Skype egyenlegemet. Kell-e még valami nekem a netről, ami nélkül nem tudnék létezni? E-mail. A netszolgáltatómtól kapok ilyen szolgáltatást, tehát ezért már most is fizetek.

Másik kérdés, volt-e már olyan, hogy valami ingyenes dolog fizetőssé vált, de ettől nem csökkent iránta a kereslet? Nem nagyon jut ilyen eszembe.

Mi lesz tehát a jövő? Milyen modell fogja eltartani a tartalomszolgáltatókat?

Mielőtt nagyon mélyre ásnám magam a problémában, egy "apróság" nem kerülte el a figyelmemet: a kijelentés a World Editors Forum lapkiadói konferencián hangzott el. Erősen remélem, a hagyományos postai szolgáltatások konferenciájára nem hívják meg emberünket, mert esetleg kifejti, hogy az e-mail is legyen fizetős. Igaz, ilyen ötlet is volt már, nem is lett belőle semmi.

Update:

A Microsoft sem hagyhatta a fenti hírt szó nélkül: Ballmer a Washington Postnak kijelentette, hogy szerinte 10 éven belül nem is lesz papíralapú média, mert nem lesz rá igény. Meg is lepett volna, ha egyetértenek.

1 komment · 1 trackback   - - Email értesítés - RSS

Címkék: google ingyen internet üzlet business abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://webb.blog.hu/api/trackback/id/tr33510171

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: we : web :: 2008.06.14. 23:41:56

Új társszerzővel bővült a webbAzok akik követték eddig a webbet olvashatták missparker kommentjeit, illetve találkozhattak vele cikkíróként is a webkettőpontnullán. Ez a tehetséges lány aki már hozzászólásaival is felhívta a figyelmemet most már társszerz…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trace · http://webb.blog.hu 2008.06.14. 22:42:43

A jövőt nem a tartalomszolgáltató fogja eldönteni hanem a tartalomra éhes felhasználó, aki már maga is elő tud könnyedén állítani egy alap websiteot mondjuk a blog.hu -n... Elégmekhökkenve olvastam hogy az okos Google ilyen hülyeséget ír, főleg ők akik a leginkább ingyen sémán futnak. Lásd Android, Docs, Reader, Gmail, csak hogy egy párat említsek. Szerintem Nikesh Arora már a feketelistán van kijelentéséért. A reklámokkal kapcsolatban pedig: nem csak CPC hanem CPM és más alapon nyugvó reklámmodellek.

A Magyar Beteg


süti beállítások módosítása